torsdag 14 januari 2010

Västerbrogatan 7 (1993)


Åsa Crona (f.1966) skrev i början av 90-talet två uppmärksammade verk om könsroller: ”Bakom spegeln” och ”Kopiornas uppror”. Västerbrogatan 7 var hennes romandebut, och fick inte riktigt samma genomslag som de kändare verken. Rent litterärt är det kanske inte heller något storverk, men för den bostadsintresserade är det ett ovärderligt tidsdokument från ett Stockholm där 2000-talets bostadsbubbla ännu är i sin linda, och bytesmarknaden fortfarande är en viktig del i bostadsförsörjningen.

Ramberättelsen handlar om ett par som träffas och flyttar samman i en gemensam bostad vid Hornstull efter, för denna tid, en sedvanlig bytesprocess. Undertiteln till romanen är ”En uppstigning i helvetet 2 tr”, och avser livet i den nya bostaden, där tillvaron snabbt förpestas av grannen under: Eriksson.

”Eriksson dunkade när man drog ut en stol från skrivbordet om kvällen, men däremot inte de gånger vi inte lyckades hejda en kompis på övernattning från att spela en skiva på ganska hög volym, vid en tid då åtminstone jag och min man gått och lagt oss för en bra stund sedan. Han dunkade inte heller om man badade mitt i natten, vilket till och med varit förbjudet enligt de föreskrifter vi fått från värden tillsammans med överflyttningsblanketterna för elabonnemang. Det dröjde ett tag innan vi till fullo insåg dunkandets logik.
När någon skrattade dunkade han alltid, oavsett vilken tid på dygnet det var.
Hur han kunde följa oss så minutiöst genom lägenheten med sina slamrande protester från underjorden hittade vi aldrig någon förklaring till, såvida han inte ständigt stod med en skurborste eller något annat långt och hårt föremål beredd att ge sig till känna så fort en tioöring föll till golvet.”

Till stor del står parets relation i centrum av berättelsen. De sämre sidorna av att bo i flerbostadshus påverkar naturligtvis deras situation, även om det trots allt är en yttre omständighet. Och i slutändan är det just flerbostadshusets inneboende dynamik som också visar sig innehålla lösningen till en dräglig tillvaro. Och på den här bloggen tycker vi om romaner som fokuserar på boendet så här helgjutet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar